Monday, April 23, 2012

Prebúdzanie Katky

U nás v Košiciach sme mali víkend prebúdzania Katky - to je taký parný rušeň - jedna z najväčších košických atrakcií a vyrobila ju v roku 1884 lokomotívka Hagans v nemeckom Erfurte. Do roku 1965, keď ju vyradili z prevádzky, fungovala striedavo na tratiach medzi Gelnicou, Mníškom nad Hnilcom a Smolníkom a medzi Hronskou Breznicou a Banskou Štiavnicou. Po generálnej oprave v roku 1990 v českých Veleticiach sa o rok dostala do Košíc. Okrem slávnostného zapálenia ohňa v peci parnej mašinky, následne jej jazdy v areáli rušňového depa spolu s prívesným vozňom, návštevníci uvideli  aj prácu nehodového žeriavu, výstavu koľajových vozidiel a ukážku rušňov na točni.
Čermeľská železnica alebo aj Detská železnica, či Košická mládežnícka železnica je jednokoľajná úzkorozchodná železnica s rozchodom koľaje 1 000 mm, dĺžkou 4,2 km. Postavená bola v roku 1956. Odvtedy neprešla výraznejšou opravou. Železnica má tri stanice Čermeľ (Čermeľ-Baránok) Vpred (Čermeľ-Vodárka) a Pionier (Alpinka). Cesta železnicou trvá 22 minút.
Na železnici premáva historický parný rušeň, ktorý je pomenovaný Katka a ten sa tam dovezie z rušňového depa po jeho prebudení :). Rušeň z roku 1884 je najstarším prevádzkovaným parným rušňom v celom bývalom Česko - Slovensku. Trať nemá žiadne obratiská ani točne, stanice na koncoch trate sú úvraťové. Sezóna na detskej železnici sa tradične začína 1. mája, počas Dní mesta Košice a trvá zvyčajne do polovice septembra. Túto obľúbenú atrakciu možno navštíviť každý voľný deň počas sezóny.
Pridávam zopár mojich amatérskych záberov rušňov, ktoré som trošku poupravovala v programe. 










Pekný deň. Nellie

1 comment:

  1. ahoj Nellie, protože máš moc hezký blog, tak jsem tě nominovala na cenu Versatile Blogger Award. Podívej se prosím na můj blog. :-)
    http://kivibloguje.blogspot.com/

    ReplyDelete