Sunday, June 3, 2012

Medovník

Dneska som sa rozhodla upiecť trošku náročnejší koláč na čas a to medovník, podobá sa mi to trošku na Marlenku, ktorú si môžete zakúpiť už hotovú v obchodoch. K tomuto receptu som sa dočítala v knihe Cukrárka, ktorú mi darovala sestra s dcérou k narodeninám. Keď budete chcieť tento medovník vyskúšať doma tak prispievam aj receptom naň:
Cesto: 250 g masla, 300 g práškového cukru, 3 lyžice lesného medu, 1 lyžička jedlej sódy, 400 g hladkej múky
Krém: 300 g masla, 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (397 g)
Dokončenie: 50 g vlašských orechov
Postup: V teplom vodnom kúpeli zohrejeme v hrnci maslo, pridáme vajcia, cukor, med, sódu, preosiatu múku a za stáleho miešania zahrievame 10 minút - ide to ťažko lebo je to dosť hustá a lepkavá masa ale dá sa to. Na 6 hárkov papiera na pečenie nakreslíme ceruzkou kruhy s priemerom 26 cm. Postupne každý papier uložíme na plech. Cesto rozdelíme na 6 dielov a na každý kruh nanesieme jeden diel cesta - ťažko sa to rozotiera, netreba sa báť. Pečieme postupne 10 minút v rúre zohriatej na 170 st. Po upečení necháme kruhy vychladnúť a odkrojíme cesto presahujúce vyznačený kruh. Obkrájané zvyšky rozmrvíme a zmiešame s mletými orechmi. Zmäknuté nakrájané maslo šľaháme dohladka asi 5 minút elektrickým šľahačom za postupného pridávania kondenzovaného mlieka. Korpusy postupne jeden po druhom potierame krémom a vrstvíme na seba. Povrch a boky vzniknutej torty tiež potrieme krémom a obalíme v zmesi zvyškov cesta a orechov. Necháme v chladničke odpočívať do druhého dňa. Myslím si ale, že až tak dlho nevydržím a odkrojím si z nej už večer :) Pekný zvyšok víkendu



Nellie

3 comments:

  1. Nellie, nádherný medovník, moc se ti povedl a určitě musí být i výborný :-)

    ReplyDelete
  2. Ahoj Nelka, urobila si mi chúťky. Koláčik sa Ti vydaril skvelo. Receptík ukladám, aj keď už veľa nepečiem, určite ho vyskúšam.
    Emily

    ReplyDelete
  3. Určitě je moc dobrý medovníky já moc ráda.Martina

    ReplyDelete