Friday, May 3, 2013

Púpavový med, maľovaný textil a darčeky

V stredu, keď bol štátny sviatok tak sme sa vybrali s priateľom na návštevu k mojej sestre na vidiek. A keď už som tam bola a videla na záhrade rozkvitnuté púpavy tak som sa dala na ich pozbieranie a večer doma som už chystala med. Recept je úplne jednoduchý ale kto ho nemá tak nech sa páči:
300 veľkých rozkvitnutých púpav
1 kg cukru
2 citróny
1 l vody
Kvety púpav nasypeme do hrnca a zalejeme litrom vody. Privedieme k varu a varíme 10 minút. Pridáme na kúsky pokrájané citróny aj s kôrou a odvar necháme 24 hodín lúhovať.
Na druhý deň odvar precedíme cez plátno, z kvetov i citrónov vytlačíme čo najviac tekutiny a do precedeného odvaru pridáme cukor. Roztok znovu varíme a to pol až tri hodiny, podľa toho aký hustý skaramelizovaný med si želáme získať. Občas med premiešame varechou a hustotu skúšame na malej vychladnutej vzorke. Horúci púpavový med nalejeme do pohárov a zaviečkujeme.
Cez týždeň som sa pustila aj do maľovania nejakých vecí, ktoré som mala doma tak vznikla nová sukňa po priateľovej mamine a nové tričko :)
Od priateľa som dostala aj predčasné darčeky k meninám a to krásny jarný kabátik a kabelku rovnakej značky :) Čo poviete?
Prajem Vám pekný zvyšok týždňa a krásny víkend

 
 


 Nellie

9 comments:

  1. Nellie, jé ty už máš hotovo - já zatím čekám, až u nás rozkvetou pampelišky.
    Krásný víkend ... Věra

    ReplyDelete
  2. Nellie , idem pozrieť či ešte nejaké púpavy nezostali na dvore. Med je veľmi jednoduchý. a darčeky? nádhera. Priateľ má vkus. Andrea

    ReplyDelete
  3. Nellie medík z pampelišek znám a také ho dělám!!Krásný večer!

    ReplyDelete
  4. Skvělý, chvilka práce a máš medík:-))

    ReplyDelete
  5. Ňami ňami medík, letos jsme ho nějak nezvládli, ale máme zásoby včelího ještě z loňska, takže na nedostatek medu nezajdeme :o) malování opět krásné, nádherné... a ty dárky, no tedy, to slintám :o) tato značka je moje nedostižná, na kabátek poctivě šetřím a snad už letos na podzim si ho také pořídím :o) krásný rozkvetlý den, L.

    ReplyDelete
  6. Nelli u nás ještě pampelišky nekvetou :( mám ve vázičce jen umělou :o) Tvé tvořeníčko je prostě úžasné a přítel ti koupil nádherné dárečky :o) Martina

    ReplyDelete
  7. Medík je super a kabátek je náádhernej.

    ReplyDelete
  8. Nelie aj m&y sme už navarili púpavový medík, ... páni ten set kabatik kabelka je dokonalý, na toto by sa môj muž nikdy nezmohol...haha.

    ReplyDelete
  9. Púpavový med je veľmi dobrý ...robila ho moja babka, ale to už sú roky ...

    ReplyDelete