Monday, January 28, 2013

Nefertiti

Moja obľúbená postava z egyptských dejín. Na narodeniny som dostala aj knižku od mojej netere a sestry :) A už dávnejšie som zbierala odvahu ju namaľovať na hodváb. Dosť sa mi pritom triasli ruky od trémy ako sa vydarí konečné dielo.
Nefertiti, celým menom Nefernefruaton Nefertiti, bola kráľovná a manželka faraóna Achnatona. Jej meno sa stalo synonymom krásy. Dnes je známa hlavne vďaka krásnej tvári a neobyčajne jemným rysom, ktoré kontrastovali s rysmi jej manžela, kráľa Achnatona.
Nefertiti mala s Achnatonom len dcéry. V Tébach sa jej pravdepodobne narodili tri dcéry: Meritaton, Meketaton a Anchesenpaaton, ktorá neskôr bola manželkou faraóna Tutanchamona, ktorý sa volal predtým Tutanchaton. Asi v piatom roku vlády kráľa Achnatona sa hlavné mesto egyptskej ríše presunulo z Téb do novo postaveného Achetatonu (Atonov obzor) a kráľovský dvor sa samozrejme presunul takisto. V Achetatone sa im narodili ešte asi tri dcéry: Neferneferuaton, Neferneferure a Setepenre, nie je však vylúčené, že niektoré z nich zomreli vo veľmi mladom veku. Po narodení šiestej dcéry začal význam kráľovnej Nefertiti klesať. Naopak mierne vzrástol vplyv Achnatonovej vedľajšej manželky Kije a akékoľvek správy o Nefertiti miznú.
Nefertitin podiel na vláde nie je úplne jasný. V diplomatickej korešpondencii chýbajú o Nefertiti akékoľvek zmienky, naopak sa v nej hovorí o Achnatonovej matke, kráľovnej Teji, ktorá mala na Achnatona pravdepodobne veľký vplyv. Po presťahovaní do Achetatonu sa na reliéfoch častejšie objavovala najstaršia dcéra Nefertiti Meritaton. V dvanástom roku vlády Achnatona je kráľovská rodina posledný raz zobrazovaná spolu. Krátko potom zomrela druhorodená princezná Maketaton a vzápätí zmizli z reliéfnej výzdoby aj Teje a tri najmladšie dcéry. Od pätnásteho roku vlády kráľa Achnatona princeznú Meritaton spodobňovali v sprievode ďalšej postavy Smencharea.
Tak to je trošku z histórie a teraz poďme na maľbu, prajem pekný deň




Nellie


6 comments:

  1. Nelli, to je krasa. Na podzim jsem navstivila Karnak, kde je Nefertiti spolecne s Achnatonem zpodobnena jako socha, coz v te dobe nebylo vubec bezne a dokazujeto jeji velkou oblibenost. Preji krasny tyden, Katerina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Katka, dakujem za mily komentarik. Aj ja som bola v Karnaku ale nejako som asi nezachytila sochu Nefertiti ale zase bol tam zobrazeny Ramesse II a jeho zena Nefertari priamo pod nim iba taka malicka :) tiez som trosku o nej citala. V knihe tvrdia ale tiez aj uplnu nepravdu, ze Nefertari bola Nefertitina neter ale to nebolo mozne lebo zili po sebe az niekolko storoci. Mozno nejaka vzdialena pribuzna. Aj tebe pekny tyzden...Nellie

      Delete
  2. Nellie-krása co víc říct jsi moc šikovná!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Wow, Nellie, to je ovšem paráda! Nejdřív mi mozek odmítal přijmout fakt, že to není obrázek z knížky, ale obrázek namalovaný na hedvábí... a pak jsem nemě zírala... opravdu nádherná práce!!! Pa, L.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lenka tak to som rada, ze az tak zaujal a pacil sa...Dakujem

      Delete